Auteur

brd-130621-esther-bergsma-81Drs. Esther Bergsma (1972) helpt hoogsensitieve mensen zichzelf weer te ontdekken. Zij is registercounsellor (aangesloten bij de ABvC) en expert Hoogsensitiviteit (één van de drie Nederlandse experts erkend door dr. Elaine Aron). In oktober 2017 werd zij verkozen tot HSP Professional van het Jaar in de categorie Bedrijfsleven.

Bergsma studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Twente met als specialisatie methoden en technieken van onderzoek. Zij werkte als (coördinerend) onderzoeker en leidinggevende binnen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vervolgens gaf zij als manager leiding aan een veranderingstraject binnen een dienstverlenende organisatie. Zij raakte gefascineerd door de beslissingen die mensen nemen, de invloed van hun eigenschappen en de effecten op hun welbevinden.

Na een burn-out volgde zij verschillende modules Toegepaste Psychologie om deze processen verder uit te diepen. Om met die kennis ook anderen te kunnen begeleiden, studeerde ze tevens Bedrijfscounselling. In 2012 startte ze haar praktijk WerkZorgCombinatie – counselling voor werk en gezin.

Esther onderscheidt zich door haar feitelijke, wetenschappelijke inzichten te combineren met een warme, begripvolle en praktische aanpak. Zo gebruikt ze recente wetenschappelijke inzichten en heeft zelf, voor het eerst in Nederland, kwantitatief onderzoek gedaan onder hoogsensitieve kinderen en volwassenen. Een deel van de resultaten daarvan publiceerde zij in 2015 in het vaktijdschrift Counselling Magazine. Ze nam het initiatief tot www.hoogsensitief.nl; het digitale platform voor hoogsensitieve mensen waar allerhande informatie is te vinden en geregeld actuele (gast)blogs verschijnen.

De vertaling van theorie naar bruikbare toepassingen, blijkt onder andere uit de ontwikkeling van het Z-kwadrant voor Hoogsensitiviteit©, dat structuur en handvatten biedt voor het soms complexe proces van leren omgaan met hoogsensitiviteit. Dit model staat ook centraal in de door haar ontwikkelde populaire online-training Gelukkig Hoogsensitief, die inmiddels door vele honderden mensen gevolgd is.

Ouders van hoogsensitieve kinderen leren in haar praktijk hun kind te begrijpen en te begeleiden. Zij ervaren meer rust en gezelligheid in het gezin. Na haar succesvolle online-training Begrijp en Begeleid Hoogsensitieve Kinderen bundelt ze nu haar kennis en inzichten in dit boek. Lees hier haar drijfveer om dit boek te schrijven.