Parool: Hoogsensitiviteit? Daar is niets spiritueels aan

In het Parool van 17 april 2018 is een artikel gepubliceerd over Hoogsensitiviteit.

Jette Pellemans interviewde daarvoor enkele experts, waaronder Esther Bergsma.

Het paginagrote artikel begint met de alinea:

Was er vroeger in je basisschoolklas niemand hoogsensitief, nu lijkt het soms alsof iederéén gevoelig is voor prikkels. Een modeterm?

Dit is een veelgehoord misverstand, dat in het artikel gelukkig weerlegd wordt.

Bij een eerste zoektocht op het internet is veelvuldig te lezen dat bij HSP’ers prikkels intenser binnenkomen dan bij de gemiddelde persoon.

Toch is die gevoeligheid voor prikkels niet hét onderscheidende kenmerk van hoogsensitiviteit, zegt Bergsma. “Het intenser ervaren van prikkels zou ook kunnen passen bij iemand met ADHD of autisme. Wat HSP’ers onderscheidt, is dat ze informatie uit hun omgeving diepgaand en zorgvuldig verwerken alvorens te handelen.”

Die diepgaande verwerking is ook terug te zien op MRI-scans. Bij HSP’ers slaan meer gebieden in de hersenen aan dan bij niet-hoogsensitieven bij eenzelfde hoeveelheid informatie. “Een heersend beeld is dat hoogsensitiviteit iets spiritueels zou zijn, maar dat is het dus absoluut niet. Je kunt het verschil gewoon zien op zo’n hersenscan.”

Mooi dat deze aandacht voor Hoogsensitiviteit er is. Er mag nog wel meer wetenschappelijke informatie gedeeld worden. Het blijft nog wat oppervlakkig, maar dit artikel is een goed begin met een groot bereik.

Lees hier het volledige artikel.