“Aanrader!” en andere reacties

Vorige maand is “Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals” verschenen en van alle kanten positief ontvangen. Hierbij de mooiste reacties op een rij.

Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige, sTLqE2NNheeft een eigen praktijk (grootenklein.nl) en schrijft voor verschillende media. Ze schreef deze mooie reactie:  “Ik hou van praktische boeken. Boeken die zorgen voor herkenning, die verhelderend zijn én die handvatten geven. Zodat we kinderen beter begrijpen en ook daadwerkelijk aan de slag kunnen om het makkelijker en fijner te maken. Kinderen echt te begrijpen en te helpen. In dit boek vind je dat alles en dat ook nog eens ondersteund door allerlei interessante uitkomsten van door de auteur verricht wetenschappelijk onderzoek.”

Oudervereniging Balans ontving het eerste exemplaar van het boek. Om zo symbolisch ‘worstelende’ ouders van hoogsensitieve kinderen te ondersteunen.boekpresentatie-hoogsensitief-18092016-65  Van de Kamp: “Dit is een boek dat je thuis op de koffietafel laat liggen omdat je het af en toe wilt oppakken om nog éven dat praktische stukje terug te lezen. Een boek dat leerkrachten handvatten geeft. En gespreksstof als we over kinderen praten.
En (dat hoop ik oprecht) een boek dat ouders, behandelaars en leerkrachten tot elkaar brengt in de opvoeding van hoogsensitieve kinderen. Want dat is namelijk waar het allemaal om begonnen is.”

Linda van der Kwast schreef een prachtige samenvatting. Een citaat hieruit: “Het boek ‘Hoogsensitieve kinderen’ van Esther Bergsma geeft antwoord op vele vragen die ouders van hoogsensitieve kinderen (HSK) hebben over het gedrag van hun kinderen. In haar boek neemt Esther de lezer mee in de binnenwereld van hoogsensitieve kinderen en hun ouders. Alles bezien vanuit het perspectief dat gedrag slechts de buitenkant is en dat er vaak veel in het kind afspeelt wat voor dit (soms onbegrijpbare) gedrag kan zorgen. Ze beschrijft hoe de eigenschap 2016-10-25-7hoogsensitief bepaalde effecten kan hebben, dat deze leiden tot een bepaalde behoefte van het kind, wat zich uiteindelijk uit in gedrag. Haar boek heeft als doel om kinderen beter te begrijpen en hen goed te begeleiden in hun ontwikkeling als mens. Het is voor mij het boek dat ik tientallen jaren eerder had willen lezen.” Linda van der Kwast, blogster op lindavanderkwast.com

Vanuit de reguliere zorg is er soms wat scepsis over hoogsensitiviteit. Ik denk echter dat kennis van deze eigenschap belangrijk is bij het stellen van een goede diagnose. Daarom ben ik ook zo blij met deze reactie van GGZ-manager Mook“Hoogsensitieve kinderen hebben een boodschap. Een boodschap die ons helpt ons levensgeluk te vergroten. Zij nodigen ons uit te leven vanuit het hart, vanuit het gevoel, minder vanuit het hoofd. Dit waardevolle boek maakt heel praktisch helder hoe we deze prachtige kinderen kunnen leren begrijpen. Geluk van kind en ouder gaan daarmee hand in hand.” Detty Mook, Manager Kinder- en Jeugdpsychiatrie GGZ Drenthe

“In het boek geeft Esther tal van tips hoe je op een positieve manier met je hsk kunt omgaan. Het boek helpt je je kind te begrijpen, begrenzen en begeleiden.” Sannie Alblas-Smit, Praktijk Soles

Wat een goed boek! Heldere taal, makkelijk leesbaar, gestoeld op onderzoek en boordevol bruikbare tips. Als je in de gelegenheid bent of als je nog twijfelde: lezen maar. Ook erg handig om als tip mee te geven aan de juf of meester, of een familielid”. Astrid van Gessel, Gewoon en anders

2016-10-25-5

“Een prachtig boek! Echt een aanrader. Dit boek kan onze kinderen zoveel brengen. 

Het is zo waardevol voor begrip en ondersteuning!”
Sjoukje van der Veen, Happy hooggevoelige kids

 

Op bol.com staan mooie reviews van2016-10-25-11 lezers. Vooral de praktische toepasbaarheid en de toegankelijkheid van de teksten worden geprezen. De gemiddelde beoordeling is 5 sterren.
Ook op hoogsensitief.nl lees je reacties van ouders. Dit zegt Debby:
“Om mijn hoogsensitieve zoon (6jr) beter te kunnen begrijpen en begeleiden, heb ik al enorm veel boeken gelezen over dit onderwerp. Maar dit boek is echt het allerfijnste boek hierover. Alles komt hier in samen. Heel duidelijk de achtergrond waar gedrag vandaan komt. Niet teveel psychologische termen maar begrijpelijke taal. Mooie vertaling naar de praktijk met herkenbare problemen. Fijne aanvulling: een tabel met onderzoeksresultaten die in één oogopslag problemen en talenten weergeven waar hsk tegen aan lopen. Ook oog voor de mooie kanten van deze eigenschap. Maar wat ik vooral heel mooi vind aan dit boek en het onderscheid met andere boeken: de praktische oplossingen. Direct toe te passen. Kijk, daar was ik nou naar op zoek!”

2016-10-31-2Club Aanmoederen heeft het boek gelezen en was absoluut enthousiast. […] Je kunt het boek prima in fasen of per hoofdstuk lezen zonder dat je de draad kwijt raakt.”

 

20160923_090514
Deze nieuwsreportage is al honderden keren bekeken en vat de high-lights samen.

Het Dagblad van het Noorden schreef een paginagroot artikel. Zij belichtten vooral het risico op onjuiste diagnoses. Het lastige gedrag van hoogsensitieve kinderen kan namelijk worden geïnterpreteerd als ADHD of autisme (ASS). Kennis van hoogsensitiviteit is belangrijk in het voorkomen hiervan.

Ik ben ook heel benieuwd wat jij van het boek vindt. Deel je mening op 2016-10-25-10bol.com, op hoogsensitief.nl of op de Facebookpagina. Op FB lees je nog meer leuke reacties en kun je meedoen aan de WINactie. Plaats jouw reactie of post een grappige/ ontroerende/treffende foto en maak kans op een gratis consult over hoogsensitiviteit.