DvhN: hsk onterecht aan medicijnen

In het Dagblad van het Noorden van vrijdag 23 september staat een artikel over het boek “Hoogsensitieve kinderen”.

20160923_090514

 

In het interview waarschuw ik voor onterechte medicatie voor hoogsensitieve kinderen.

Omdat kennis over hoogsensitiviteit nog beperkt is, kan het gedrag van hoogsensitieve kinderen worden geïnterpreteerd als ADHD of autisme. Dan ligt onterechte medicatie op de loer. Aangezien het zenuwstelsel van hsk zeer gevoelig is, kunnen deze medicijnen ongewenste effecten hebben.

Hoogsensitiviteit is geen diagnose, daarom is de hulp voor deze kinderen bij de reguliere zorg niet altijd passend. Gelukkig komt daar verandering in. Detty Mook, Manager Kinder- en Jeugdpsychiatrie GGZ Drenthe kondigt in het artikel aan dat een etiket in de toekomst niet nodig zal zijn voor het verkrijgen van hulp. Lees ook haar reactie op het boek.

Hoogsensitieve kinderen hebben het moeilijk i20160923_090532n deze maatschappij. Er komen zoveel prikkels op hen af en er wordt zoveel van hen verwacht.

Maar een samenleving kan zich niet aanpassen aan individuen. We – ouders, begeleiders, leerkrachten, hulpverleners – kunnen wel deze kinderen vaardigheden leren om te gaan met hun eigenschap.

In mijn boek schrijf ik daar uitgebreid over. Je kunt het hier bestellen.

2 gedachten aan “DvhN: hsk onterecht aan medicijnen”

  1. Hmmm waar ik van baal is dat Nederland nog al een mening heeft over medicijnen… wat als het kwaliteit van leven voor je kindje verbeterd en wat als ze door de medicatie de doelen in het leven wel halen !!! En voeden jullie kinderen met adhd 24 per dag op ???
    Kan ik zo boos over worden , weten jullie hoe het is kinderen met adhd opvoeden en de problemen waar de ouders tegen aan lopen…

    Stop dan met een mening over medicijnen !!!!

    1. Hallo Linda, Ik kan me heel goed voorstellen dat als je dag in dag uit de zorg hebt voor een kind met ADHD je boos wordt als mensen zeggen dat die medicijnen slecht zijn. Dat is ook niet wat ik zeg. Ik weet dat de ADHD-medicatie voor een aantal kinderen heel goed werkt. En daarmee ook de ouders ontlast. Wat ik stel is dat hoogsensitieve kinderen geen ADHD-medicatie zouden moeten krijgen, als er geen sprake is van ADHD. En nu wordt dat nog wel eens door elkaar gehaald. Medicatie is naar mijn idee dus niet per definitie slecht!

Reacties zijn gesloten.