Artikel RD; woede van een hsk

De woede van een hooggevoelig kind

In het reformatorisch dagblad van donderdag 23 februari staat een artikel over hoogsensitieve kinderen. Het artikel gaat in op de impact van hoogsensitiviteit op het leven van een kind. Op de positieve kanten van de eigenschap en op het omgaan met woedeaanvallen.

Een belangrijk onderwerp was hoe je kinderen die overprikkeld uit school komen kan helpen als je ook een druk gezin hebt. Als er vier kinderen in het gezin zijn, bijvoorbeeld, is er wellicht weinig tijd om het hoogsensitieve kind te begeleiden.

Thuis is het veilig, en vaak komt daar de ontlading van de drukke schooldag. Tijdens een woedeaanval is het kind zo overstuur dat het niet meer hoort wat jij zegt. Of het nu sussend is of streng. Het gaat volledig langs je kind heen.

Als je voor je kind een rustmoment kan creĆ«ren, voor die uitbarsting wordt die vaak wat minder heftig. Direct met z’n allen wat drinken of een spelletje doen, kan bijvoorbeeld te veel zijn voor je hoogsensitieve kind. Hoe gezellig hij het op andere momenten ook vindt.

Zoek samen met je kind een manier om te ontspannen: bijvoorbeeld alleen op zijn kamer zitten, een boekje lezen, met een huisdier knuffelen, douchen. Zo ontlaadt het kind zich en is er weer ruimte om samen iets te doen.

Lees op de website van RD het volledige artikel. Of bekijk hier het inkijkexemplaar van het boek.