Drs. Esther Bergsma heeft kwantitatief onderzoek verricht om meer zicht te krijgen op de frequentie van kenmerken van hoogsensitiviteit. Dergelijk onderzoek is uniek in Nederland.
Onderzoek 1 geeft inzicht in de vormen van gevoeligheid en hoe vaak die voorkomen. Bijna 650 ouders vulden de eerste enquête in. Uit deze reacties zijn die enquêtes verwijderd waarvan duidelijk was dat het kind niet hoogsensitief was. In totaal bleven er 635 enquêtes over.
Uit dit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat gevoeligheid voor
geluid de meest voorkomende vorm van fysieke gevoeligheid is (de bovenste balk in de tabel).
Naar aanleiding van deze resultaten rees de vraag of de soort gevoeligheid en de aard van de ervaren problemen samenhangt met andere karaktertrekken. Het is bekend dat een extravert hoogsensitief kind tegen andere problemen aanloopt dan een introvert hoogsensitief kind. De tweede enquête geeft hier meer informatie over. Ruim 750 ouders beantwoorden de vragen. Na opschoning bleven 722 bruikbare enquêtes over.
De onderzoeken leveren een schat aan unieke informatie op. Zo blijken bijvoorbeeld High Sensation Seekers een behoorlijke uitdaging voor hun ouders, maar hebben zij wel minder problemen in het dagelijks leven dan andere hoogsensitieve kinderen.
Door de vele citaten herkennen ouders hun kind en hun eigen worstelingen. “Geweldig. Zo blij dat ik niet de enige ben!” aldus een lezer.
Citaten uit het boek van ouders over de talenten van hoogsensitieve kinderen:
“Als iemand ziek, gekwetst of verwond is reageert hij altijd belangstellend en kan dan ook helpen met dingen doen of voor iemand zorgen.” (zoon, 12 jaar)
“Hij kan erg goed bouwen en nieuwe spelletjes verzinnen voor zichzelf, maar altijd creatieve dingen.” (zoon, 7 jaar)
“Ze heeft gevoel voor humor. Maar dan vooral als ze het zelf in de hand heeft. Grapjes van volwassenen kan ze vaak niks mee. Dan twijfelt ze of het echt is.” (dochter, 7 jaar)
“Hij heeft overal vragen over: het heelal, technische apparaten etc. Maar ook over waarom mensen zo doen. Hij verrast me regelmatig met opmerkelijke inzichten.“ (zoon, 10 jaar)